7 Kasım 2014 Cuma

BEBEKLERDE TIRNAK BAKIM NASIL YAPILMALIDIR?




Tırnak bakımı
Yeni doğan bebeğin tırnakları anne babanın beklediğinden daha uzundur. Kendini tırmalamasını önlemek için tırnaklarının kısa ve düzgün kesilmesi gerekir ya da ellerine bebek eldiveni takılabilir.
Tırnakların kesilmesi için en uygun zaman, yumuşak olacakları için banyo sonrasıdır. Ama siz uyurken kesmeyi daha rahat bulabilirsiniz. İlk haftalarda tırnaklarının haftada iki kez gibi bir sıklıkla kesilmesi gerekir. Büyüdükçe, tırnaklarını sık sık kontrol ederek çok fazla uzamadan kesin. Tırnakların kısa ve temiz olması yuvaya ya da okula başlarken çok daha önemlidir; çünkü tırnakların uzun olması çeşitli barsak parazitlerine yakalanma olasılığını arttırır.
Ayak tırnakları el tırnaklarından daha yavaş uzar. Bu nedenle ayda bir ya da iki kez kesmeniz yeterli olabilir. Bebeklerin tırnakları yumuşak ve esnektir ama büyüdükçe sertleşir. Çocuğunuzun tırnaklarını kesmek için bebek tırnak makası ya da ucu küt bir makas gerekir. Kesme işlemi sırasında tırnak diplerini hafifçe bastırarak ayırın.

Tırnak yeme
Çocukların üçte biri tırnak yeme alışkanlığı edinir. Çocuk bir konuya, örneğin televizyon izlemeye yoğunlaştığı zaman farkında olmadan tırnak yiyebilir. Tırnak yemek tek başına ciddi bir duygusal sorun olduğunu göstermez, yalnızca baskıyı rahatlatma yoludur. Çocuğunuzun tırnak yediğini fark ettiğinizde yumuşak bir biçimde bunu neden yaptığını sorun.
Pek çok çocuk tırnak yiyerek büyür, ancak bu alışkanlık yetişkinliğe dek sürebilir. Küçük çocuklarda ara sıra olan tırnak yeme görmezlikten gelinebilir, ama ona o anda ilgileneceği başka bir şey verilerek unutturulabilir. Kız çocuğunun tırnaklarını oje ile boyamasına izin verilerek tırnaklarıyla övünç duyması ve böylece tırnak yemeyi bırakması sağlanabilir.

Tırnak batması
Bir ayak tırnağı kenarına batarak kızarıp şişmesine ve hatta iltihaplanmasına neden olabilir. Bu, küçük çocuklardan çok buluğ çağından itibaren görülür. Bu durumda bir hekime ya da sağlık uzmanına danışmanız gerekir. Tırnak batması olmaması için çocuğunuza tırnağının kenarını hafif yuvarlatarak kesmesini tembihleyin. Kiropodistler ( ayak sağlığı uzmanları ) ayak tırnaklarının parmağın kenarına uygun bir eğri ile – daha önce önerildiği gibi düz değil – kesilmesini önermektedirler. 
 http://www.leyleklergetirdi.com/0-12-ay_bebeklerde-sac-ve-tirnak-bakimi.bebek?PHPSESSID=8uhtl37jcgii0hmnj4522idmu2 alıntıdır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder