4 Ekim 2014 Cumartesi

Kızamık Nasıl Olur? Kızamık Belirtileri ve Tedavisi Kızamık nasıl bir hastalıktır? Kızamık belirtileri nelerdir? Kızamık kimlerde görülür, dikkat edilmesi gereken durumlar, kızamık hastalığı nasıl anlaşılır?



Daha ziyade 3-10 yaşları arasında görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Tıp dilinde morbilli denilen bu hastalığın nedeni, bir çeşit virüstür. Kızamıklı hastanın tükürük damlacıkları aracılığı ile sağlamlara da bulaşır. Bu nedenle, kızamık lekeleri kaybolduktan sonraki 10 gün içinde de hastayı, sağlıklı kimselerle görüştürmemek gerekir. Hastalık mikrop alındıktan sonra 10 gün içinde orataya çıkar. Hastanın gözleri kızarır, burnu akar, hapşırır, öksürür. Ateş yükselir. Baş ağrılarından şikayet eder. Kuvvetli ışıktan rahatsız olur. Bu belirtilerden aşağı yukarı 4 gün sonra küçük kırmızı ufak lekeler görülmeye başlar. Bunlar grup halindedir. Bu dönemde dudaklarda kuruluk ve dilde paslanma dikkati çeker. Bir süre sonra da kızamık lekeleri yüzün her tarafına, boyuna, göğse, kollara, karına, ve bacaklara yayılır. Bu dönem 3-4 gün devam eder. Sonra ateş yavaş yavaş ya da birdenbire düşerek belirtiler kaybolur. Hastanın odası güneş görmeli ve çok temiz olmalıdır. Oda ısısı 18-20 derece arasında tutulmalı, günde en az iki kere havalandırılmalı ve hastanın üşütmemesi için azami dikkat gösterilmelidir. Ayrıca, hastanın ağız, burun ve beden temizliğine özen gösterilmelidir. Bunlara dikkat edilmediği takdirde hastalık, zatürree, bronkopnömoni, zatülcenp, ortakulak iltihabı veya ensafalit gibi tehlikeli hastalıklara neden olabilir. Kızamık geçirenler, bağışıklık kazanıp bir daha kızamık olmazlar. Ayrıca çocuklara 2 yaşında yaptırılacak kızamık aşısı da bağışıklık sağlar. Hastalığın kolayca geçmesi ve bir başka hastalığa neden olmaması için aşağıdaki reçeteler uygulanır.



Tedavi için tavsiye bitki : Dut.

Hazırlanışı : Döküntüler başlamadan önce 250 gram dut yedirmek, döküntülerin çabuk çıkmasına yardımcı olur. Aynı uygulama karadut şurubu ile de yapılabilir. Ancak öncelikle doktora gidilmeli ve doktorun verdiği ilaçlar kullanılarak, tedavi olunmalıdır.

Kızamık Nasıl bir hastalık?

Kızamık; ateş, öksürük, boğaz ağrısı, gözde kızarıklık, yaşarma, ağızda koplik lekeleri denilen kızamık için çok tipik olan beyaz lekeler ve hastalığın dördüncü günü civarında ortaya çıkan genel bir döküntü ile karakterize, oldukça bulaşıcı bir viral hastalıktır.
Hastalığın Seyri, Belirtileri
Döküntüye eşlik eden rahatsızlıklar yaklaşık 6. günde doruğa ulaşır, ardından birkaç gün içinde azalır ve hastaların çoğunda tamamen düzelir.
Gelişmiş ülkelerde %5-15 hastada orta kulak iltihabı, zatürre, bronşit görülür.Kalıcı beyin hasarı ile sonuçlanan merkezi sinir sistemini tutulumu 1000 vakadan birinde olur.Merkezi sinir sistemi tutulumu genellikle ilk bir hafta içinde görülür.Belirtileri baş ağrısı, uyku hali, terleme, solunum hızı ve sayısında anormallikler, istemsiz hareketler, denge bozukluğu, havaledir.
Gelişmemiş ülkelerde ise ciddi sorunlar oluşmaktadır.Kızamış aşısının kullanımına girmesinden önce Dünya Sağlık Örgütü kızamığa bağlı olarak yılda dünya çapında 8 milyon ölüm olduğunu tahmin etmiştir ve 1963 yılında aşı bulunması aşının yaygın olarak kullanılmaya başlanması ile bu sayı son yıllarda çok azalmıştır.Aşı 12-15 ay ve 4-6 yaş arasında yapılmaktadır.
Bulaşıcı Evre
Kızamığın kuluçka süresi 14 gündür.Kızamık virüsünün doğal kaynağı insandır.Enfekte damlacıklar ile bulaşır.En sık kış ve ilkbahar aylarında görülür.Hastalar bulguların başlamasından önceki 1-2 günden, döküntülünün ortaya çıkmasından 4 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdır.
Kızamık Nasıl Ayırt Edilir?
Kızamığı diğer döküntülü hastalıklardan ayıran en önemli buldu ağızda koplik lekeleri varlığıdır.Gözde yaşarma ve kızarıklık ve döküntünün tarzı da ayırıcı tanıda önemlidir.
Kızamık Tedavisi
Komplikasyon gelişmemiş kızamığın spesifik tedavisi yoktur.Ateşli dönemle istirahat ve bol sıvı önerilir.Ateş düşürücüler kullanılır.Öksürük için öksürük şurubu verilir.
Dünya Sağlık Örgütü 6 ay -2 yaş arası çocuklarda kızamık veya komplikasyonları nedeniyle hastaneye yatıranlara ve ağır veslenme bozukluğu olan, bozulmuş bağırsak emilimi olan çocuklara Avit tedavisi önermektedir.
Hastalık sonrası komplikasyon gelişmişse o hastalığa yönelik tedavi uygulanır.
Kızamık aşısı canlı bir aşıdır.%95 aktif bağışıklık sağlar.Aşıya bağlı belirtiler minimaldir.Ateş ve 1 hafta sonra hafif döküntüden ibarettir.
Kızamık aşısı olmamış ve kızamıklı hasta ile temas etmişlere 72 saat içinde aşı yapmak koruyucu olmaktadır.Temas sonrası 6 gün içinde de imminglobulin uygulaması koruyucu olmaktadır.
Kızamık ve Tedavisi Hakkında BilgiKızamık, aşı ile önlenebilen hastalıklar arasında en çok çocuk ölümüne neden olan viral bir hastalıktır. Beslenme bozukluğu ve A vitamini eksikliğini artırarak vücut direncini düşüren kızamık, diğer öldürücü hastalıkların ortaya çıkmasını kolaylaştırmaktadır. Hastalanan her 100 kişiden 6-20′si orta kulak iltihabı, ishal ve zatürree, bin kızamıklıdan birinde beyin iltihabı ortaya çıkmaktadır.

Yaz aylarında nadiren görülen kızamık, özellikle soğuk kış aylarında hastalığa yakalanma açısından tepe noktasına ulaşmaktadır. Türkiye’de her 3-4 yılda bir büyük salgınlara neden olan kızamık özellikle mart ve nisan aylarında en fazla olgu sayısına ulaşmaktadır. Yılda 8-30 bin arası olgu bildirilen ülkemizde, kızamık geçiren ortalama her 100 çocuktan 3′ü yaşamını yitirmektedir. Oysa kızamığın son derece etkin, ücretsiz ve uygulaması kolay bir aşısı vardır.

Hastalığın kaynağı insandır. Bulaşma kızamıklılardan, direk damlacık yoluyla olur. Ayrıca hastaların kullandığı çatal, bıçak, bardak gibi eşyalar, kısa bir sürede sağlamlar tarafından kullanılırsa bulaşma olabilir. Kızamık virüsü, tükrük damlacıklarında iki saat canlı kalabilir.

Hastalığın kesin tanısı, hastaların klinik görünümü ve bir kızamık hastasıyla temas öyküsü ile konur. Hastalığın kuluçka süresi 9-10 gündür.

Hastalığın tipik belirtileri, nezle, ateş, öksürük, gözlerde kızarıklık ve ışıktan rahatsız olma, halsizlik ve iştahsızlıktır. Ateş, akşamları titreme ile 39- 40 dereceye yükselir sabah düşer. Göz kızarmış ve iltihaplıdır, hasta ışığa bakamaz. Olguların %95’inde hastalığın 2. gününde ağız içinde oluşan “Koplik lekeleri” direk tanı koydurucudur. Nezle, öksürük ve ateş ile geçen 3-4 günden sonra ateş düşer ve iyileşme olduğu zannedilebilir. Fakat bu düşüşü izleyen saatlerde ciltte ufak pembe kırmızı makülopapüler döküntü olarak bilinen lezyonlar ortaya çıkmaya başlar. Kulak arkasından, alından ve saçlı deri ile normal derinin birleşme yerlerinden çıkmaya başlar. Ateş tekrar yükselir, nezle ve göz lezyonları şiddetlenir. 24 – 48 saat sonra döküntüler tüm vücuda yayılır. Döküntüler 2-3 gün içinde ilk çıktığı yerden itibaren sönmeye başlar, 5-7 günde tamamen kaybolur ve yerini kepeklenmeye bırakır. Kızamıklı çocuklar döküntünün görülmesinden en az 4 gün sonrasına kadar okuldan uzak tutulmalıdır.

Özel bir tedavisi yoktur ancak bulgulara yönelik destekleyici tedavi sözkonusudur. Ancak 9.-15. aylarda yapılan aşı ile %99 koruyuculuk sağlanır. Aşılanmamış veya yapılan tek doz aşıya yanıt vermemiş çocuklar kızamığa karşı duyarlı kalmakta ve Türkiye’de kızamık virüsünün yaygın olarak dolaşmasına neden olmaktadır. Okul çağı çocukları arasında da kızamığa duyarlılık yüksektir ve okul salgınları kızamık salgınları arasında önemli bir yer almaktadır. Çocukların, geçmişte kızamık geçirdiği düşünülse bile “Okul Aşı Günleri” sırasında tekrar aşılanması gerekmektedir

internetten alıntıdır. (http://www.isimsizsevda.com/forum/bulasici-hastaliklar/kizamik-nasil-olur-kizamik-belirtileri-ve-tedavisi-27202.html)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder